Berfikir

Sesi Pengenalan (7 Januari 2013)

Para pelajar arif budiman,

Sila tonton video ini.
 • Pandangan 1 : Apakah mesej yang ingin disampaikan?
 • Pandangan 2 : Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kamu?
Letakkan pandangan kamu di ruang 'Comment'.

Terima kasih. 

Cg Azizah.Ahmad

13 ulasan:

 1. Pandangan 1 : Apakah mesej yang ingin disampaikan?

  Mesej yang ingin disampaikan adalah bahawa kita perlu sentiasa mencuba untuk mencari solusi untuk mengatasi masalah-masalah atau cabaran yang kita hadapi. Dan juga, apabila kita berjaya untuk selesaikan masalah tersebut, masalah yang lain pula boleh menimbul dan menyusahkan kita. Jika ini berlaku, kita tidak boleh putus asa, kita tetap harus berjuang untuk mengatasi masalah itu.

  Pandangan 2 : Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kamu?

  Sebagai seorang murid dan anak, kami akan mengalami pelbagai situasi dalam hidup. Air pun ada pasang surutnya. Apabila sesuatu perkara buruk berlaku, kita tidak boleh merungut, memutus asa atau bersedih terlalu lama. Kita harus mencuba sedaya upaya untuk membaiki situasi kita dan berjuang hingga berjaya.

  BalasPadam
 2. Pandangan 1: Apakah mesej yang ingin disampaikan?

  Mesej yang ingin disampaikan ialah bahawa terdapat banyak penyelesaian kepada satu masalah. Walaupun, banyak kali, kami akan cuba penyelesaian yang salah, atau tidak begitu baik, kami hanya perlu bekerja keras dan tidak berputus asa untuk menyelesaikan setiap masalah, dan kami akan berjaya.

  Pandangan 2: Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kami?

  Sebagai seorang murid, kami akan dihadapi dengan banyak masalah dalam kerja sekolah kami. Untuk berjaya, kami mesti cuba mencari pelbagai penyelesaian kepada setiap masalah dan bekerja keras dan tidak berputus asa. Sebagai seorang anak, adik, abang, atau kakak, kami juga akan dihadapi dengan banyak masalah di rumah, lebih lagi jika kami adalah anak sulung. Kami patut bekerja keras untuk menyelesaikan masalah-masalah itu.

  BalasPadam
 3. Pandangan 1 : Apakah mesej yang ingin disampaikan?

  Mesej yang ingin disampaikan ialah bahawa dalam hidup kami, kita akan mendapat banyak masalah. Walaupun begitu, kita boleh mengatasi masalah-masalah kami kalau kita berusaha. Lagipun, kalau kita bergotong-royong dengan orang lain, kita boleh mengatasi seluruh masalah kami dengan lebih senang.

  Pandangan 2 : Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kamu?

  Sebagai manusia, kita harus membantu satu sama lain untuk mengatasi masalah kami supaya kehidupan kami akan menjadi lebih gembira. Semua orang harus membantu satu sama lain apabila bila-bila masa sahaja. Kita tidak boleh berputus asa, dan kita harus sentiasa berusaha untuk mencapai kejayaan dalam kehidupan kita masing-masing.

  BalasPadam
  Balasan
  1. mendapat - dapat (baris 2)
   kami - kita (baris 3)
   kami - kita (baris 4)

   Pandangan 2

   kami - kita (baris 2)
   "Semua orang harus membantu satu sama lain apabila bila-bila masa sahaja." - Semua orang harus selalau tolong-menolong antara satu sama lain.
   "...dalam kehidupan kita masing-masing." - ...dalam kehidupan kita .

   Padam
 4. Terima kasih atas sumbangan yang diberikan. Saya hargai apa yang telah diberikan. Saya masih menunggu pandangan Mohit, Mikhael & Abu.

  BalasPadam
 5. Pandangan 1 : Apakah mesej yang ingin disampaikan?

  Mesej yang ingin disampaikan adalah bahawa kita harus berusaha apabila terhadap masalah dan tidak membuang keharapan kita sampai kita dapat manfaat. "Genggam bara api, biar sampai menjadi arang"

  Pandangan 2 : Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kamu?

  Saya rasa mesej relevan dalam kehidupan saya sebagai seorang abang. Saya rasa saya mesti menghulur bantuan saya kepada adik beradik saya apabila mereka perlu bantuan saya serta menolak mereka untuk berusaha dengan lebih supaya dapat manfaat. Saya juga mesti menjadi sebagai contoh teladan kepada mereka dengan kehidupan saya.

  - Abu

  BalasPadam
 6. Pandangan 1:Apakah mesej yang ingin disampaikan?

  Mesej yang ingin disampaikan adalah kami selalu akan mempunyai masalah. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh, kami boleh menyelesaikannya sebagai individu atau sebagai kumpulan.

  Pandangan 2:Apakah kaitan mesej itu dalam hidup kamu?

  Kami selalu akan mempunyai masalah dan kami harus menyelesaikannya supaya kehidupan kita akan jadi lebih senang. Kami boleh mempunyai kehidupan yang senang jika kami berusaha untuk menyelesaikan masalah itu

  BalasPadam
  Balasan
  1. P1
   Baris 1 - selalu-akan

   P2

   Jawapan ini tidak menjawab soalan yang bertanya tentang hidup kamu, apabila kamu telah menjawabkan untuk soalan yang berkaitan dengan sebuah konsep umum terhadap kehidupan. (General concept and your views) Saya rasa kamu mesti fikir tentang aspek-aspek yang ia ada kesanan dalam hidup anda dan boleh lebih khusus.

   Mungkin sebagai seorang murid sekolah/kawan?

   Jawapan kamu adalah jelas bagaimanapun, dari perspektif umum. :)


   -Abu

   Padam
 7. Pandangan 1:

  Mesej yang ingin disampaikan ialah kami tadak boleh putus asa apabile menghadapi kesulitan. Dengan usaha , kami boleh menyelesaikannya

  Pandangan 2:

  Kami selalu akan menghadapi kesulitan dan kami harus menyelesaikannya supaya kehidupan kita akan jadi lebih senang. Kami boleh mempunyai kehidupan untuk menyelesaikan masalah itu

  BalasPadam
  Balasan
  1. P1

   Baris 1 - *tidak, *apabila
   Baris 2 - *mengatasinya (menyelesaikannya bermakna menghabiskannya)

   P2

   Baris 1 - *mengatasinya
   Tidak faham ayat yang terakhir...

   Padam